Jste zde

12.2.2024

Slovo starostky - Kunratický Zámek část III.

(aktuality z 12.2.2024)

Jaký osud čeká Kunratický zámek?
V den, kdy tento článek píšu, tj. 8. února, bylo na stránkách Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (Úřad) zveřejněno, že Úřad ukončil jednání s naší městskou částí a osloví toho, kdo mu nabídnul více peněz. Je to pro mě osobně velká ztráta, protože získání zámku zpět do správy Kunratic a jeho rekonstrukce, bylo největším cílem v mé práci na radnici. Od chvíle, kdy jsme se dozvěděli, že Národní muzeum odstěhuje své sbírky ze zámku, tj. právě 10 let, jsem věnovala snaze o jeho získání obrovské úsilí. 

Posledním majitelem Kunratického zámku byl Karel Pavel Ludvík baron Korb z Weidenhaimu (v roce 1918 byly šlechtické tituly zrušeny). Vzhledem k tomu, že se za druhé světové války přihlásil k německé národnosti, vztahoval se na něj dekret prezidenta Beneše č. 12/1945 Sb. a celý majetek mu byl zkonfiskován. Přitom na Karla Korba jsem slyšela od pamětníků jen to nejlepší. Za války prohlásil mnoho kunratických občanů za nezbytných v zemědělství a zachránil je tak od nasazení na nucené práce do Německa. Proto mi bylo ctí, jeho syna Alexandra a dceru Polyxenu doprovázet po areálu zámku a Kunraticích při jejich návštěvách Kunratic.

Po odsunutí Korbů do Německa nastalo pro celý areál zámku to nejtemnější období v jeho historii. 
•    18. dubna 1947 byl celý areál včetně budovy zámku výměrem Ministerstva zemědělství přidělen Místnímu národnímu výboru v Kunraticích u Prahy.     
•    25. května 1948 přijal MNV usnesení pronajmout samotnou budovu zámku s přilehlou zahradou na dobu 10 let Zemskému národnímu výboru pro Národní muzeum v Praze. 
•    26. července 1955 požádalo Národní muzeum o předání objektu do své správy. 
•    3. března 1959 zaslal Lidový soud v Jílovém u Prahy MNV v Kunraticích usnesení o převodu zámku a přilehlého zámeckého parku „z vlastnictví státu“ (MNV Kunratice u Prahy) „na československý stát“ (Národní muzeum v Praze). 

Národní muzeum využívalo zámek do roku 2015 jako depozitář entomologického oddělení. V roce 2015 byl depozitář přestěhován do prostor v Horních Počernicích. Národní muzeum v zámku pouze přežívalo a postupně jej vybydlelo až do dnešního stavu. Došlo tak i ke zbourání dvouramenného schodiště ze sálu v prvním poschodí do zahrady. Jediným pozitivem tohoto období bylo, že jsme v roce 2007 u 1. náměstka ministra kultury dosáhli rekonstrukce střechy zámku, což jej pravděpodobně zachránilo od totální devastace.


Hospodářské budovy zůstaly v majetku obce Kunratice u Prahy (součástí Prahy jsou Kunratice od 1. 1. 1968) a byly předány do užívání Jednotnému zemědělskému družstvu (JZD), které zde hospodařilo tak, že když se po roce 1989 budovy vrátily do správy Městské části Praha-Kunratice (MČ), vrátily se radnici ruiny. Nejhůř dopadla část podél ulice Za Parkem, kde se zřítila střecha. Radnice se postarala o opravu střech a hledala strategického partnera. 20. ledna 2005 nad ránem byla podepsaná Nájemní smlouva se společností AZ IRSTAV garantovaná firmou DAMOVO. Firma celý areál zrekonstruovala. Projevila zájem také o pronájem samotné budovy zámku, ale s pronájmem Národní muzeum nesouhlasilo.


Od roku 2014, kdy jsme se dozvěděli, že se Národní muzeum z Kunratic odstěhuje, jsme usilovali na všech možných úrovních počínaje ministrem kultury, ředitelem Národního muzea a politických činitelů Prahy o bezúplatný převod Kunratického zámku na hlavní město Prahu s tím, že Praha převede správu zámku a přilehlé zahrady na naši městskou část. Dokonce kdysi paní primátorka Krnáčová slibovala, že než zámek na nás převede, tak ho Praha opraví. Poslední takové jednání proběhlo 21. června 2023, kdy nás pražský magistrát požádal o zpracování tzv. případové studie, pro bezúplatný převod zámku ve veřejném zájmu. Naším úkolem bylo vypracovat návrh využití zámku s tím, že 80 % budovy bude využito po dobu 10 let pouze na veřejně prospěšné činnosti, a také popsat zajištění způsobu financování, což jsme v požadovaném termínu do 6. srpna 2023 splnili. V září navštívil Kunratický zámek pražský primátor. Jeho návštěvy se zúčastnila také generální ředitelka Úřadu, který měl správu Kunratického zámku poslední dva roky na starosti. Generální ředitelka přinesla nový návrh, a to na směnu Kunratického zámku a ještě dalších majetků za některé pozemky pod hasičskými zbrojnicemi, které patří Praze. Další jednání proběhla již bez nás. Požádala jsem proto pražského radního Zábranského (Piráti), který má na starosti majetek, o pomoc. Ten se ale na dohodnuté jednání nedostavil. Proto pro nás bylo bleskem z čistého nebe oznámení Úřadu z 20. prosince 2023, že Úřad 19. prosince 2023 vyhlásil elektronickou aukci na prodej zámecké budovy a přilehlé zahrady. Bylo zcela jasné, že nedošlo k dohodě mezi Prahou a Úřadem, coby státem.


Obrátili jsme se na pana prezidenta, předsedu vlády, ministra kultury, ministra financí, pražské poslance a senátory s žádostí o pomoc, aby byla zachráněna kulturní památka Kunratický zámek. Především jsme vyjádřili obavy o to, aby Kunratický zámek nenásledoval osud Vinohradského pivovaru (po změně majitele vyhořel a jsou z něj byty) nebo Vyšehradského nádraží (majitelé ho nechávají osudu napospas a hrozí jeho zřícení). Spolek Kunratice žijou sepsal petici za zrušení aukce. Kolega zastupitel Karel Klíma dojednal schůzku s paní generální ředitelkou Úřadu. Ta nám potvrdila, že jednání s Prahou zkrachovala a zmínila variantu pro naši radnici, požádat do určitého termínu o možnost dorovnat po aukci nejvyšší podanou nabídku. Senátor Fischer, který je zvolen za obvod Kunratice, rovněž oslovil předsedu vlády a další politické představitele. Panu senátorovi Drahošovi, který je místopředsedou Senátu, se podařilo dostat všechny zúčastněné strany k jednacímu stolu. Jednání se uskutečnilo v úterý 16. ledna a považovali jsme jej za převratné. Zúčastnil se ho poradce ministra financí ČR, náměstek ministra kultury ČR, generální ředitelka Úřadu se svými zástupci, pražský radní pro majetek A. Zábranský a za Kunratice jsem tam byla já společně s jednou z našich zastupitelek. Paní generální ředitelka Úřadu na tomto fóru opět prohlásila, že když Kunratice požádají Úřad do 20. ledna o možnost dorovnat nejvyšší cenu nabídnutou v aukci a v žádosti dostatečně zdůrazní veřejný zájem Kunratic, bude jejich žádosti přednostně vyhověno. To jsem také neprodleně udělala. Průběh aukce jsme sledovali napříč politickým spektrem společně na radnici. Bylo pro nás dobrou zprávou, že nedošlo k boji mezi účastníky aukce a byl proveden pouze jeden příhoz, který akceptoval vyvolávací cenu. Proto jsme se také aukce neúčastnili, abychom případnými příhozy nezvyšovali aukční cenu zámku. Nedošlo tak k situaci, že bychom na koupi zámku neměli dost peněz. Pak přišlo napjaté očekávání, zda generální ředitelka Úřadu slib daný na jednání v Senátu splní. Stalo se. 22. ledna na radnici dorazil dopis s návrhem kupní smlouvy. Ihned jsem svolala jednání zastupitelstva na první možný termín, tj. na úterý 30. ledna. Avšak den před jednáním zastupitelstva (29. 1.) přišel na radnici další dopis, ve kterém nás generální ředitelka Úřadu informovala, že až po skončení elektronické aukce dostala nabídku od vítěze aukce, na zvýšení kupní ceny o dalších 20 milionů korun. Na to naše zastupitelstvo jednomyslně nepřistoupilo, protože výsledkem skončené aukce byla cena 106 260 000 Kč. To výslovně potvrdila i generální ředitelka Úřadu už v dopise ze dne 22. ledna, ve kterém výslovně napsala, že aukce skončila 19. ledna s nejvyšší nabídkou 106 260 000 Kč. Uzavření kupní smlouvy za cenu 106 260 000 Kč bylo schváleno jednomyslně napříč politickým spektrem. Po doručení kupní smlouvy Úřadu dne 7. února 2024 s námi ukončil Úřad jednání. 

Co dál bude se zámkem? Zatím jsme se setkali s vítězem aukce. Vyjádřil ochotu s námi spolupracovat a my doufáme, že to myslí opravdu vážně. 

Lenka Alinčová
 

 

Vyskočit nahoru