Jste zde

24.1.2024

Slovo starostky - Kunratický Zámek část II.

(aktuality z 23.1.2024)

Co se děje s Kunratickým zámkem?

Naváži tam kde jsem skončila svůj poslední příspěvek. Jednání u místopředsedy Senátu prof. Drahoše považuji za převratné. Zúčastnil se ho poradce ministra financí ČR, náměstek ministra kultury ČR, generální ředitelka Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) paní Kateřina Arajmu se svými zástupci, radní hl. m. Prahy pro majetek pan Adam Zábranský a za Kunratice jsem tam byla společně s naší zastupitelkou Veronikou Doležilovou. Paní Arajmu prohlásila, že když Kunratice požádají ÚZSVM do 20. 1. 2024 o možnost dorovnat nejvyšší cenu nabídnutou v aukci a v žádosti dostatečně zdůrazní veřejný zájem Kunratic, bude jejich žádosti přednostně vyhověno. To jsem také neprodleně udělala. Průběh aukce jsme sledovali napříč politickým spektrem společně na radnici. Bylo pro nás dobrou zprávou, že nedošlo k boji mezi účastníky aukce a byl proveden pouze jeden příhoz. Nedošlo tak k situaci, že bychom na koupi zámku neměli dost peněz. Pak přišlo napjaté očekávání, zda paní Arajmu slib daný na jednání v Senátu splní. Stalo se. 22. 1. 2024 na radnici dorazil dopis paní ředitelky Arajmu s návrhem Kupní smlouvy. Ihned jsem svolala jednání zastupitelstva na první možný termín, tj. na úterý 30. 1. 2024. Úterý není běžný jednací termín našeho zastupitelstva a někteří kolegové s ním mají problém, ale pak jsou již pololetní a jarní prázdniny a termín podpisu Kupní smlouvy, kterou musí schválit a paní ředitelce doručit naše zastupitelstvo je velmi krátký a to do 8. 2. 2024. Na jednání tak nebudeme všichni, ale podporu dorovnání ceny vyjádřili úplně všichni zastupitelé napříč politickým spektrem.

Cena za zámek a přilehlou zahradu 106 260 000 Kč je pro nás samozřejmě velkým břemenem. Jsou to naše úspory, které jsme si dlouhodobě ukládali právě na rekonstrukci zámku. Od hl. m. Prahy máme informaci, ať s žádnou finanční pomocí na nákup a opravu zámku ze strany města nepočítáme. Nákup zámku také nesmí ohrozit rekonstrukci fotbalového areálu, kde máme se zhotovitelem rekonstrukce již podepsanou Smlouvu o dílo. O to vše se oprava zámku a zahrady jistě protáhne. Budeme pečlivě hlídat vypisované granty a náměstek ministra kultury slíbil, že i on nás o vhodných grantech bude informovat. Vzhledem k tomu, že provozujeme poměrně personálně malý úřad, jsme schopni každoročně nějaké finanční prostředky dávat na rekonstrukci zámku. Ta nesmí omezit běžný provoz městské části. Také musíme pokračovat v podpoře místních organizacích, udržovat a opravovat náš majetek i pokračovat v rekonstrukci komunikací.

Velmi mě potěšila výzva poměrně velké části obyvatel Kunratic, ať zorganizujeme finanční sbírku na rekonstrukci zámku. To určitě uděláme v okamžiku, kdy zámek bude zapsán do správy Kunratic. Již jí připravujeme.

Letošní vánoční svátky jsem měla kvůli dění kolem zámku hodně psychicky napjaté a rušné. Chci Vám všem, kteří jste mě podpořili, a nebylo Vás málo, za tu podporu poděkovat. Moc jste mi pomohli. Děkuji Vám.

Lenka Alinčová

 

Vyskočit nahoru