Jste zde

27.3.2023

Sněm pražských starostů obnovil svoji činnost

Covid, válka na Ukrajině, energetická krize a podzimní komunální volby přerušily pravidelné pololetní konání Sněmu všech pražských starostů. Vzhledem k tomu, že Praha má 57 městských částí, jedná se o docela velké shromáždění. Po třech letech se Sněm konal na vysočanské radnici v pondělí 20. března. Jak řekl na počátku jednání starosta Kbel Pavel Žďárský „v jednotě je síla“, je potřeba potlačit zájmy jednotlivých městských částí a vyvinout na hl. m. Prahu (HMP) a stát společný tlak.
Nosným tématem sněmu se stalo školství. Celou Prahu trápí nedostatečná kapacita škol jak mateřských, tak základních i středních. Mocně to násobí Středočeši, jejichž velká část pracuje v Praze a snaží se tu umístit ve školách své děti. Bohužel názor, že Praha je bohatá, způsobil, že Praha je dlouhodobě odstřižená od většiny dotací. Dnes v Praze chybí např. 20 základních škol. Také příspěvek HMP do rozpočtu městských částí 4 300 Kč na jednoho žáka je absolutně nedostatečný.
V naší městské části nás stojí provoz mateřské i základní školy cca 7 800 Kč/1 žák. To znamená, že chybějící peníze dotujeme na úkor ostatních potřeb Kunratic.
Výsledkem jednání bylo jednomyslné usnesení:

Sněm starostů městských částí hl. m. Prahy 1-57:
Vyzývá:

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy, aby vyčlenilo finanční prostředky na výstavbu mateřských, základních a středních škol na území hl. m. Prahy a vytvořilo speciální dotační program pro HMP a pražské městské části na výstavbu nových školských budov.
Žádá:
radního pro školství HMP, aby vyvolal jednání s MŠMT, inicioval za HMP legislativní změnu školského zákona a otevřel otázku „stopky“ spádové turistiky po pražských školách.
Požaduje:
aby Rada hl. m. Prahy navýšila příspěvek na žáka, nově na částku 10 000 Kč.
(toto je pouze část usnesení, celé znění vč. podkladů od IPR jsou v příloze tohoto článku)

Lenka Alinčová
Starostka

PřílohaVelikost
PDF icon Usnesení sněmu starostů106.65 KB
PDF icon Podklady od IPR Praha2.2 MB
Vyskočit nahoru