Jste zde

15.8.2016

SebeREFLEXE

Pozdní svítání, v zimě sníh a častější mlha, jindy déšť a městský smog… Do toho si přimíchejme převážně ponuré barvy našeho oblečení, a neštěstí – vinou zhoršené viditelnosti – je nasnadě.

Od února 2016 platí povinnost chodců používat reflexní prvky mimo obce. Jedná se totiž o místa, kde nejsou chodníky, a my jako chodci se ocitáme přímo na silnici. A stejně jako vozidla, která musí mít rozsvícená světla, aby byla viditelná všem, i „nás“ chodce je třeba vidět. „Lidé nepotřebují přímo reflexní vesty, stačí jakýkoliv reflexní prvek, který je umístěn tak, aby ho viděli ostatní účastníci silničního provozu. V pořádku je tedy například reflexní pásek nebo reflexní prvky, které jsou součástí oblečení,“ řekl mluvčí ministerstva dopravy Tomáš Neřold. 

Nadace Besip na svých webových stránkách uvádí rozdíl ve viditelnosti různých barev našeho oblečení. Modré oblečení je řidiči viditelné teprve od 18 metrů, červené oblečení od 24 metrů, žluté od 37 metrů, bílé od 55 metrů a reflexní oblečení již od 200 metrů. Musíme vzít v úvahu i reakční čas řidiče: vidí, rozeznává a rozhoduje. Je tak zřejmé, že reflexní oblečení či prvky poskytují řidiči dostatek času a chodce tím chrání.  

Reflexní prvky je možné zakoupit téměř kdekoli, a to včetně pošt.

Vyskočit nahoru