Jste zde

14/05 - 17/09
2022

Výlety pro seniory v roce 2024

Výlety pro seniory

Blíží se prodej výletů pro seniory. Květen, kdy se vydáme na první výlety pro seniory 60+ se rychle blíží. Všechno zůstává při starém. Jedeme na 6 výletů opět za cenu 100 korun za jeden výlet. Opět pojedeme s cestovní kanceláří CK2, se kterou máme uzavřenou rámcovou smlouvu na čtyři roky. S touto společností jsme již z minulých let velmi spokojeni. Po zkušenostech z minulých let prosím všechny zájemce o výlety, aby si pečlivě prostudovali program výletů, jejich fyzickou náročnost, reálně posoudili svoje síly a vybrali si ty výlety, na které budou skutečně stačit jejich síly. Co na nás čeká?

Seznam zájezdů:

  • 14. 5. na první výlet se vydáme opět do Bečova nad Teplou za relikviářem svatého Maura, který se oproti naší poslední návštěvě přestěhoval z renesančního zámku do zrekonstruovaného gotického hradu. Relikviář je hned po korunovačních klenotech druhou nejcennější památkou tohoto druhu v naší zemi. Po cestě domů se zastavíme v Manětíně, kde si prohlédneme bohatou sochařskou výzdobu zámku, osobní pokoje bývalých majitelů a projdeme se krásnou zahradou.
  • 28. 5. se rozcvičíme procházkou po dendrologické zahradě v Průhonicích, kde by měla vrcholit sezona rododendronů a odpoledne navštívíme nevelký, ale krásně zrekonstruovaný barokní zámek Jemniště rodiny Šternberků, kterým patří také hrad Český Šternberk. Ten jsme již navštívili v minulých letech. Určitě si také prohlédneme perfektně udržovanou zámeckou zahradu.
  • 11. 6. nás čeká nejnáročnější výlet. Vypravíme se až na Moravu, a to do renesančního zámku Jaroměřice nad Rokytnou. Určitě nevynecháme prohlídku bývalé prezidentské pracovny Dr. Edwarda Beneše, který na zámku krátce pobýval po druhé světové válce, ani procházku po kamenném barokním mostě přes řeku Oslavu, který patří k jednomu z nejstarších na Moravě. Poté se přesuneme na nedaleký zámek Náměšť nad Oslavou. Tento zámek patří k nejmohutnějším barokním stavbám v Evropě pocházejících z 18. století. Kromě prohlídky historických místností si prohlédneme i římské lázně.
  • 25. 6. se vydáme na další z náročnějších výletů, a to až na Šumavu, na kdysi královský hrad Kašperk, který nechal postavit král Karel IV. Aktuálně na sebe upozornil pohádkou Anděl Páně. Na oběd se zastavíme v Sušici, kterou v poslední době zviditelnil oblíbený seriál Policie Modrava. Nenecháme si tam ujít dům čp. 99, který se pojí s historií výroby sirek. Pak se přesuneme na nejrozsáhlejší hradní zříceninu v Čechách na hrad Rabí. V minulosti chránil bohatá rýžoviště zlata a obchodní stezku mezi Sušicí a Horažďovicemi.
  • 3. 9. nejprve navštívíme město Frýdlant, které se nachází na okraji Jizerských hor. Po prohlídce rozsáhlého renesančního zámku, přestavěného původně gotického hradu, se podíváme do centra města s hradbami ze 14. století a krásně zdobenou neorenesanční radnicí s věží s melodickou zvonkohrou. Po obědě popojedeme na nedaleký hrad Grabštejn. Tento hrad stihnul stejný osud jako Kunratický zámek, tedy byl na základě dekretu prezidenta republiky Edvarda Beneše č. 12/1945 Sb. majitelům Clam-Gallasům zabaven. Hrad získala do správy armáda, která jej v roce 1990 vydala Státnímu památkovému ústavu v Ústí nad Labem, který začal velké opravy polozříceného objektu. Ty byly z velké části ukončeny roku 2010.
  • 17. 9. naše putování ukončíme návštěvou původně románského hradu z 12. století přestavěného šlechtickým rodem Lobkowiczů na zámek. Zámek se nachází na ostrohu nad řekou Labe v Roudnici nad Labem, v jednom z nejstarších Českých měst. Nachází se zde také třetí nejstarší kamenný most v Čechách. Odpoledne se přesuneme na nevelký barokní romantický zámek Veltrusy, který ze všech stran obklopuje rozsáhlý Anglický park. Při troše štěstí v sousední oboře uvidíme stádo daňků skvrnitých. Veltruský zámeček se stejně jako Kunratický zámek pyšní návštěvou císařovny Marie Terezie a při jeho návštěvě se podíváme do jejího salónku.

Pravidla výletů pro seniory

Pravidla pro objednávání výletů se nemění.

Umožní tak, aby se dostalo na výlety mnohem více kunratických seniorů. Prodej výletů bude zahájen v pondělí 15. dubna v 8 hodin ve velké zasedací místnosti v přízemí na kunratické radnici, a to formou vyplněných závazných přihlášek, které budou k dispozici na místě.

V dalších dnech budou přihlášky u sekretářky paní Lucie Nejedlé v 1. poschodí. V týdnu od 15. do 19. dubna si senioři mohou vybrat pouze dva výlety. Zbytek neprodaných výletů si budou moci senioři doobjednat až od pondělí 22. dubna od 8 hodin do vyprodání výletů. Jinak zůstávají pravidla výletů stejná jako v předchozích letech.

  • Seniorem je občan s trvalým bydlištěm v Kunraticích, který dovršil věk 60 let. 
  • Kapacita zájezdového autobusu je omezená na maximum 49 výletníků. 
  • Senioři budou zapisováni na výlet dle pořadí, v jakém se přihlásí a zaplatí spoluúčast na Úřadu MČ Praha-Kunratice. 
  • Při naplnění kapacity autobusu, budou další zájemci zapisování jako náhradníci.
  • Účastníci výletu se budou finančně podílet na ceně výletu spoluúčastí ve výši 100 Kč/1 osoba. 
  • Peníze na spoluúčast budou vráceny v případě, že za účastníka výletu pojede náhradník. 
  • V případě zrušení výletu budou peníze účastníkům výletu vráceny. 
Vyskočit nahoru