Jste zde

15.8.2016

Domov jako oáza klidu a bezpečí, nebo pevnost odrážející náš strach?

Tak to je otázka. A názory se různí. Zatímco jedna strana volá, že opatrnosti není nikdy dost, ta druhá se více přiklání k tomu, že jsme (my všichni) strachem posedlí, a to zcela zbytečně. Není v naší moci to rozsoudit, ani nechceme. Smyslem naší práce je být vám oporou, pomocníky, rádci – trochu nadneseně. Nemáme v úmyslu vás zastrašovat, ale ani nechceme věci bagatelizovat. Je jisté, že domov je pro každého z nás místem, které má rád. Kam spěcháme, abychom alespoň na nepatrnou chvíli unikli před vším tím shonem a věčnými povinnostmi. A který také občas opouštíme na delší čas, a to nejen v čase letních dovolených… 

Nicméně, právě letní dovolená se nám kvapem blíží, a tak nám připadá moudré oživit si opatření, jak zabezpečit svůj byt či dům před odjezdem na dovolenou. A na co určitě nezapomenout.

Jen ne žádné rušivé telefonáty o vytopeném bytě či jiné katastrofě

  • Vypněte přívod vody, plynu, vypojte spotřebiče ze sítě, odpojte televizi od antény, povypínejte pojistky.

Není nad dobré sousedské vztahy

  • Kdyby se přece jen mělo něco stát, nechte u sousedů rezervní klíč a kontakt na sebe. 
  • Požádejte je o vybírání pošty ze schránky.
  • Pokud se laskavý soused bude moci u vás sem tam zastavit – vyvětrat, zalít květiny… – stane se dozajista nejefektivnějším bezpečnostním systémem všech dob. 

Zdání klamou

  • Nezatahujte rolety a žaluzie, snažte se vytvořit zdání, že je v bytě někdo přítomen.
  • Časový spínač se zdá být ideální. Zapne se a vypne nezávisle na vaší přítomnosti. Každý den lze nastavit na jinou hodinu. 

Sociální sítě jsou pro všechny

  • Nebude nejvhodnější chlubit se fotografiemi letenek s časem odletu na sociální síti. Někdo by to totiž mohl vnímat jako pozvánku do vašeho domova. Zde platí: čím méně lidí ví, tím lépe. 

A je to

  • Bydlíte-li v rodinném domku, neponechávejte v jeho okolí volně přístupné nářadí a třeba i žebříky. 

Zámek s kvalitním kováním, ale i tak – byt není trezor

  • I když máte dveře bezpečnostní v ukotvených bezpečnostních zárubních s kvalitním bezpečnostním zámkem, žádné polopapírové dveře, přesto… Cennější věci si uschovejte v bankovních bezpečnostních schránkách. 

Městská policie Praha vám přeje kouzelné léto s dovolenou dle vašich představ! 

Vyskočit nahoru